Osijek naš grad ...

 

Osijek je najveći i najznačajniji grad Istočne Hrvatske, a nalazi se na desnoj obali rijeke Drave 22 km od njenog ušća u Dunav. Smjestio se na 450 33' sjeverne geografske širine i 180 41' istočne geografske dužine od Greenwicha.

Nakon propasti Rimskog carstva i grada Murse, na tom prostoru položeni su u 10. stoljeću temelji Osijeka,  a prvo spominjanje Osijeka datira iz 1196. g (mađarski Ezek). Okupiran od Turaka pretvara se u pravi orijentalni grad, a nakon oslobođenja 1687. godine postaje političko, upravno, gospodarsko i kulturno središte čitave Slavonije.

1809. godine proglašen je slobodnim kraljevskim gradom. Godine 1815. rođen je Josip Juraj Strossmayer – kasnije biskup đakovački - čijim je zalaganjem podignuta župna crkva sv. Petra i Pavla, dovršena 1898. g. (na slici). 
Prvu tamburašku kapelu osnovao je Pajo Kolarić 1847. g., a prve novine izlaze 1848. g. Godine
1877. utemeljen je gradski muzej.

Godine 1907. osnovano je Hrvatsko narodno kazalište.  
Godine 1926. u gradski promet uveden električni tramvaj.
Krajem 19. i početkom 20. stoljeća Osijek je jedno od najstarijih i industrijski najrazvijenijih središta Hrvatske (tvornica žigica, piva, poljoprivrednih strojeva, koža, pokućstva, lana, šećera, kandita i čokolade, četaka, sapuna, keksa, svile, grafička industrija i električna centrala, proizvodnja građevinskih materija – cigla).

Nakon 2. svjetskog rata, grad je oslobođen 14. travnja 1945.g., pored nabrojane industrije u  gradu djeluju poduzeća za teretne cestovne transporte "Panonija", poduzeća za prijevoz putnika "Gradsko prijevozno poduzeće" ii "Autoreparatura".

Građevinska poduzeća "Gradnja" i "Tehnika beton" sudjeluju u izgradnji više od 20000 stanova.

Razvija se komunalna infrastruktura (PTT, vodovod i kanalizacije, elektrodistribucija).

1949. g. osnovana je gradska knjižnica, a 1975. g. je osnovano Sveučilište.

Godine 1991. Osijek je suočen sa velikosrpskom  agresijom, svakodnevno razaran, ali nikad pokoren.

Uništen je veliki broj industrijskih postrojenja od kojih se neka više nikada neće u potpunosti aktivirati.

Grad Osijek danas broji preko 129.792 stanovnika, a pored navedenih industrijskih, kulturnih i društvenih organizacija ima bogatu i dugu športsku tradiciju.

Osijek grad parkova

Osijek grad športa

Danas u gradu djeluju niz kvalitetnih prvoligaških sastava raznih športova: dizači utega, ženski i muški nogometni, rukometni, odbojkaški, košarkaški, veslački, stolno-teniski, teniski, atletski, i kuglački klubovi.

Muški nogometni klub drugu godinu za redom sudjeluje u Europskim natjecanjima, a osvajač je i Kupa Hrvatske 1999. Trenutno je vodeća momčad 1. nogometne lige.

Ženski nogometni klub 7 puta  je prvak države i 6 puta osvajač Kupa (6 puta osvajačice "dvostruke-krune").

Dizači utega 60-tih godina postaju višestruki prvaci države (tada još "Jugoslavija"). Ženski rukometni klub 1982. i 1983. godine bio je prvak Kupa pobjednica kupova Europe. Atletičarke postaju 1985. g. viceprvakinje Kupa europskih prvakinja, a održano je i Europsko prvenstvo  u streljaštvu.

Zapažene svjetske rezultate i nastupe godinama bilježe  članovi veslačkog kluba "Iktus"  cijelom niskom državnih prvaka i prvakinja, Darko Zibar 1980., Ninoslav Saraga  1992., Ivan Jukić 2000. sudionici su Olimpijskih igara. Veslačica Mirna Rajle dvostruka je osvajačica brončane medalje na "B" svjetskim prvenstvima.
Odbojkaški klub "Željezničar" osvojio je prvenstvo države u sezoni 1971/72.

Kuglački šport ima dugu tradiciju i u gradu je do prije 1991. godine djelovalo je preko 30 muških i ženskih klubova. 

Do sada se govorilo i pisalo da je kuglanje u Hrvatskoj zapocelo u 20.stoljecu, a dokazali smo da se u Osijeku kuglalo vec u 19.stoljecu. (Izvor: monografija Sport grada Osijeka).

Najzapaženije uspjehe, još u bivšoj državi, postigla je ekipa "Kandita" koja je bila 1988. bila prvak države, sudjelovala na Svjetskom kupu u Bolcanu i osvojila 4. mjesto. Prošle sezone osvojila je drugo mjesto u prvenstvu, a na natjecanju za "Euro-pokal" u Skopju zauzeli su 5. mjesto. Ove sezone  zajedno s ekipom MK "Slavonija-Konikom" nalaze se među najvećim kandidatima za osvajanje prvenstva države.

Stolnotenisači "Vodovod-Osijeka"  višestruki su sudionici Kupa Nancy Evans.

U gradu djeluje pored nabrojanih prvoligaških klubova još cijeli niz klubova drugih (vaterpolo, rukomet, karate) i trećih liga.

Najveća športska manifestacija održati će se od 19. – 25. 05. 2002. godine – 24. Svjetsko prvenstvo u kuglanju.